BLUNKANČIOJI ŪMĖDĖ

Rūšis: Agarikoidiniai
Lotyniškas pavadinimas: Russula decolorans
Augimo vieta: Spygliuočių miškai, ypač pušynai
Augimo laikas: Vasara, ruduo
Pagr. požymiai: Įpjauta ir sendama trama juoduoja, sporos didelės
Valgomi Vertingi

Vaisiakūniai dideli. Kepurėlė 5—12 cm skersmens ir didesnė, gaubta, sena - išgaubtai paplokščia, vidurys nežymiai įdubęs, pakraščiai skiautėtai vagoti, luobelė neriasi iki vidurio, drėgnu oru gliti, sausa - blizganti, geltonai ruda, oranžiškai raudona, išblunkanti iki rusvos. Lakšteliai gelsvai balti, seni geltoni, pilkai juosvi. Kotas 5-10x1-2,5 cm, baltas, senas - juosvas. Trama balta, kieta, stora, medaus skonio, be ypatingo kvapo, juoduojanti.

Būdingi požymiai: kepurėlė nuo gelsvai rusvos iki oranžiškai raudonos, išblunkami, lakšteliai ir kotas sendami papilkėja, pajuoduoja.

Auga grupėmis, kartais didelėmis. Labai geras, valgomas grybas. Dažna. Iš šios ūmėdės išskirtas svarbus fermentas rusulinas, tinkamas fermentinių sūrių gamybai, visiškai pakeičiantis reniną, gaunamą iš jaunų ėriukų, veršiukų.




Jei matote netikslumų ar norite, kad ir Jūsų grybų nuotraukos būtų patalpintos šioje svetainėje, rašykite el. paštu info@grybai.lt.